tanár 2014/2015., 2015/2016., 2016/2017.

Somfai Péter

Színházi világítástechnika

A Budapesti Operettszínházban világosítóként kezdett dolgozni, majd 2000 óta az Operettszínház műszaki igazgatója. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem műszaki szakát 1994-ben végezte el. Franciául, angolul és németül beszél.

A Budapesti Operettszínház legutóbbi rekonstrukciója során szakértőként felügyelte a munkálatokat. Műszaki vezetése alatt jelenleg minden téren (elsősorban színpadtechnika, hang, fény) iránymutató technikai eszközök, megoldások szolgálják ki az igényes előadásokat.

A világ számos országának kb. 200 színházában szerzett világítási és szcenikai tapasztalatot. Fotózási, vetítési, képszerkesztési és számítógépes ismeretekkel rendelkezik.

Egyedi világítási rendszerek fejlesztése, kivitelezése mellett a legmodernebb távirányítási rendszereket is alkalmazza. „A kábel és a villanyszámla ne legyen akadály!” Így a LED-del már 2004 óta dolgozik színpadi hatáselemként. (A LED kisfogyasztású eszköz, így színpadon akár akkumulátoros táplálással, vezeték nélkül, távirányítással is használható). Természetesen a LED széles színspektrumán, könnyű építhetőségén valamint intenzív hatásán múlik a legtöbb a produkciók szempontjából.

Technikai igazgató a további helyszíneken:
Baja, Szentháromság téri Szabadtéri Színpad
Soproni MKB Musical Aréna
Esztergomi Szabadtéri Játékok (2003-2006)

Leginnovatívabb szakterülete: a kor elterjedt megoldásain túlmutató gépészeti és vetítési hatások használata. A világítás, a díszlet, az előadás hangulata és a vetítés összhangjának a legszélesebb összefüggéseit alkalmazza munkái során. A Miss Saigon c. produkció szabadtéri előadásain pedig két repülő helikoptert volt lehetőség üzemeltetni, melyből az egyik, viszonylag ritka módon, az előadás közben zenére szállt fel a díszletből!

A show világa mellett az épületek világítása is szerepet kapott. A Törökbálinton épített ultramodern Telenor székház különleges LED-es kültéri világítási rendszerének első lépcsője már elkészült.

„Ha becsukom a szemem, látom a fényt. Lépésenként tudom felépíteni a bonyolult színpadképeket is magamban, csukott szemmel. Persze ennél azért gondosabb előkészítések is zajlanak, 3D terveket is készítek az építendő színpadokhoz…”

Mi a világítás?

„A pont az i-re. A díszletet a világítás szinte bármilyen irányban el tudja vinni. A színpad változtatása nélkül érezhetjük magunkat az Antarktiszon, a pokolban, egy éjszakai erdőben, vagy egy varázsló alkimista barlangjában. A jól megválasztott reflektorhelyek, vetítési, vagy akár lézer pozíciók tényleg meg tudják döbbenteni a nézőt…” 


Mi a hatásvilágítás?

„Ami hatással van a nézőre. Zenés színházi produkciókban dolgozom, és itt a zene hatására, világára, illetve a rendezői koncepcióra kell ráerősíteni, kiemelni. Ez a hatás, a hatásvilágítás.”

Világítástervezői és/vagy technikai vezetőként produkciók:

Méret: 100m2-es kisszínpadtól a cirkuszon és a Sportcsarnokon keresztül az 1400m2-es szabadtéri megaszínpadig. Operák, musicalek, show-műsorok, filmek.

Nézőszám: 100-tól 14000-ig.

Előadásszám: 1-től akár 600-ig.

Operák:

Pillangókisasszony: Magyar Állami Operaház, Erkel színház

Macbeth: Budapest, Zichy kastély

Álarcosbál: Magyar Állami Operaház, Szegedi Szabadtéri Játékok

Szávitri: Thália Színház

A bolygó hollandi: Magyar Állami Operaház

Hoffmann meséi: Magyar Állami Operaház, Szegedi Szabadtéri Játékok

Nabucco: Szegedi Szabadtéri Játékok

A kis herceg: Művészetek Palotája

A kékszakállú herceg vára: Miskolci Nemzeti Színház

Carmen: Esztergomi Szabadtéri Színpad (2004), Szegedi Szabadtéri Játékok (2010)

Parasztbecsület/Bajazzók: Szegedi Szabadtéri Játékok (2012)

Balett:

Az ember tragédiája: Magyar Állami Operaház

Musicalek:

Rómeó és Júlia: Budapesti Operettszínház, Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szépség és Szörnyeteg: Budapesti Operettszínház

Elisabeth: Budapesti Operettszínház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Miskolci Nemzeti Színház

Mozart!: Budapesti Operettszínház, Miskolci Nemzeti Színház

Attila: Szegedi Szabadtéri Játékok, Esztergomi Szabadtéri Színpad

István, a király: Szegedi Szabadtéri Játékok

Veled, Uram!: Szegedi Szabadtéri Játékok, Esztergomi Szabadtéri Színpad, Thália Színház

West Side Story: Szegedi Szabadtéri Játékok, Szegedi Nemzeti Színház

Rudolf: Budapesti Operettszínház, Szegedi Szabadtéri Játékok

Szép nyári nap: Budapesti Operettszínház

Miss Saigon: Sopron, Baja (szabadtéri színpad), Budapesti Operettszínház

Ghost: Budapesti Operettszínház

Show-k:

Európa gála: Budapest, Sportaréna

Al di Meola koncert: Budapest, Sportaréna

Budapesti Újévi Koncertek 2008 óta: Budapest, Sportaréna

Bereczki–Szinetár Show: Budapest, Sportaréna

Vaya con Dios koncert: Magyar Állami Operaház

Operett:

A vöröslámpás ház: Budapesti Operettszínház

Külföld:

A víg özvegy: Opera, Frankfurt

Marica grófnő: Volksoper, Bécs

Sarassani egész estés illuzionista show-műsor: Düsseldorf

Dorian Gray: Rockszínház, London, Bloomsberry Theater

European Youth Balett: Hollandia

Mozart!: München, Deutsches Theater

Pillangókisasszony: Japán (Tokyo, Osaka és további 8 helyszín)

Pillangókisasszony: Thaiföld, Bangkook Opera

A bolygó hollandi: Franciaország (20 helyszín)

Rómeó és Júlia: Bukarest, Ion Dacian Nemzeti Operettszínház

Csárdáskirálynő: Bukarest, Ion Dacian Nemzeti Operettszínház

A Szépség és Szörnyeteg: Németország, 8 helyszín, 200 előadás

Kőműves Kelemen: Erdély, Marosvásárhely

Filmek:

Rómeó és Júlia musicalfilm

István, a király – Attila – Veled, Uram! trilógia, 2004, Esztergom

A társulat – televíziós show műsor, M1

István, a király – 25 éves jubileumi film

Épület:

Törökbálint, Telenor székház

 

Forrás: http://www.operett.hu/operett.php?pid=artist&szId=300

Mi leszel, ha nagy leszel?

Székhelyünk a Krisztina körúton

A Covid-19 vírusválság miatt székhelyünk online oktatással, zártan működik. Elérhetőségeink változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. A tilalom feloldását követően szeretettel várjuk oktatási központunkban, a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, felnőttképzéseink és egyetemi képzéseink elméleti órái, valamint előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati órái folynak.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2021. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.