tanár, képzésvezető 2014/2015. 2016/2017.

Pozsgai Zsolt

A színházi dramaturgia elméleti és gyakorlati ismerete, A forgatókönyvírás elméleti és gyakorlati ismerete, Jelenetírás (stílusgyakorlatok), Drámaírás gyakorlat, A forgatókönyv- és drámaírás szakmai ismeretei, Drámaírás - szakdolgozat (saját történet)

Édesanyja Szilágy falu szülötte, ahol sok időt töltött, közössége fontos az életében. Édesapja pécsi, nyugdíjazásáig kulturális területen mozgott, különböző intézményeket vezetett. Pozsgai Zsolt már tizenegy évesen „színházat művelt”, egyértelmű volt, merre megy tovább. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, ahol a Pécsen és környékén ismert Hegonia nevű amatőr színház alapítója volt társaival együtt. Saját maguk által írt, vagy az abban az időben tiltott műveket adtak elő.

Érettségi után az amatőr színház mellett különféle foglalkozásokat űzött (mentőápoló, művelődési ház igazgató, műtőssegéd, gépkocsivezető, bárénekes is), a család legnagyobb döbbenetére, hiszen – noha megvolt a lehetősége, hogy egyetemen tanuljon tovább, – nem felvételizett sehova. Saját bevallása szerint későbbi írói pályáján – amire már akkor készült – nagy hasznát vehette az itt szerzett tapasztalatoknak.

1982-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja mint rendezőasszisztens, művészeti titkár, szervezési vezető, dramaturg. Közben – 1985 és 1988 között – a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-népművelés szak hallgatója volt, amit nem fejezte be, mert Pesten megajánlották, legyen a Pátria Könyvkiadó vezetője, később pedig már – a '90-es évek elején – az egyetemet átszervezték, a szak megszűnt.

Előtte, még egyetemi évei alatt Taszárra helyezték katonának, ahol a vadászrepülő-irányítóknál szolgált. Itt írta első színművét (Horatio). Katonaság után ismét a Pécsi Nemzeti Színház tagja, majd a pécsi Pannónia Könyvek szerkesztőségi titkára, Tüskés Tibor keze alatt. Ezt követően lett a Pátria Könyvkiadó megalapítója és vezetője Budapesten. A könyvkiadó működése alatt közel száz könyvet gondozott és adott ki, többnyire kortárs írók – mint Fejes Endre, Ördögh Szilveszter, Konrád György, Hernádi Gyula, Hankiss Ágnes, Tüskés Tibor, Karinthy Gábor, Kende Sándor, Vinkó József – műveit. 1991–1992-ben a Magyar Könyvkiadók Egyesületénél könyvszerkesztői szakoklevelet szerzett.

Első drámáját Horatio címmel Tüskés Tibor biztatására – aki tanítómestere volt – küldte el Tömöri Péter rendező ismerősének a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházba. 1987-ben mutatták be, nem kis vihart kavarva, hiszen a darab – bár nem tudatosan, de – az akkori magyar-szovjet viszonyokra volt kiélezve. A Pátria nyomda 1995-ös privatizációja során a könyvkiadás megszűnt. Ekkortól Pozsgai már az Arizona Színház művészetei vezetője volt és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, majd a Kolibri Színház és a Madách Színház dramaturgja lett. Ezen idő alatt folyamatosan mutatták be műveit a főváros színházaiban és vidéken. 1999-től a Pesti Magyar Színházban dolgozott, ahol több színművét maga állította színpadra. Iglódi István igazgató közvetlen irodalmi munkatársa volt. Ezzel párhuzamosan rendszeresen dolgozott íróként és rendezőként a békéscsabai Jókai Színháznak Konter László és a kecskeméti Katona József Színháznak Bodolay Géza igazgatása alatt. 2000-től vezetésével – és Zsáli János, akkori polgármester közreműködésével – megalakult a Pécsváradi Várszínház, ahol évekig nyaranta a Pesti Magyar Színházzal közösen ősbemutatókat tartott.

2003-tól a budapesti Aranytíz Teátrum, 2008-tól a budapesti Komédium Színház művészeti vezetője volt. 2007-től a Horatio Film igazgatója. Ebben az időben a veszprémi Petőfi Színházban rendező és dramaturg Bujtor István igazgatása alatt. Alakulása óta részt vesz a Nemzeti könyvtár munkájában, melynek szerkesztője és általában ő írja a könyvek előszavait. 2012 februárjától volt a budapesti Új Színház művészeti vezetője és főrendezője, 2013-ban azonban felmondott, mert úgy gondolja, az a magyar drámaírói műhely, mely megteremtésén fáradozott, ott nem jöhetett létre. 2013 októbertől szabadfoglalkozású író, rendező, illetve a Magyar Krónika egyik szerzője (de annak szerkesztőségi munkájában nem vesz részt).

A hazai bemutatókon túl műveit több külföldi színház bemutatta, például Grazban, Genfben, Bulgária több városában, Oslóban, Szkopjéban, Hamburgban, Avignonban, Bostonban, vagy New Yorkban (Liselotte és a május) a Pilvax Players színházi társaság. Számos hazai rendezvényre hívják zsűrizni, de rangos világfesztiválon is volt már zsűritag (I. Bagdadi Nemzetközi Színházi Fesztivál 2013-ban).

1995-től több televíziós sorozat forgatókönyvírója. Irodalmi lapokban is publikál. 2006-ban forgatta első nagyjátékfilmjét mint rendező és forgatókönyvíró Csendkút címmel, Mihályfy Sándor – aki a film a producere volt – felkérésére, aki miután megkereste a történettel meglátta, hogy Pozsgai e két szerepkörben többet tud kihozni belőle, Ezt követően több tévéfilmet, nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet is írt és rendezett (Szabadságharc Szebenben, Hun völgy, Szeretlek, Faust, A föld szeretője, Janus, Földindulás, A farkasasszony), miközben a színházi bemutatóinak száma sem csökkent. 2010-ben a Goai Nemzetközi Filmfesztivál (India) mutatta be A Föld szeretője című, eredetileg a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében készült filmjét, amit számos más, rangos külföldi filmfesztivál követett.

Felesége Fábos Ildikó televíziós műsorvezető, két lánya Brigitta (1988) és Rebeka (1989).

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsgai_Zsolt

Mi leszel, ha nagy leszel?

Székhelyünk a Krisztina körúton

A Covid-19 vírusválság miatt székhelyünk online oktatással, zártan működik. Elérhetőségeink változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. A tilalom feloldását követően szeretettel várjuk oktatási központunkban, a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, felnőttképzéseink és egyetemi képzéseink elméleti órái, valamint előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati órái folynak.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2021. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.