tanár

Dévényi Mónika

Rajz, festés, mintázás, Emberábrázolás gyakorlat

Dévényi Mónika

 

festő

 

Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1961
Honlap:

Mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor.
1982-89: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor. Tanulmányutak: 1990: Ausztria; 1991, 1997: Izrael. Ösztöndíjak: 1989: Eötvös József Alapítvány ösztöndíja; 1989-93: HM-ösztöndíj. Díjak: 1987: Magyar Képzőművészeti Főiskola pályázat I. díja; Glatz Oszkár Alapítvány díja. 1984-ben részt vesz Lakner László mesterkurzusán, akinek tanácsára felkeresi Lossonczy Tamást. 1987-ben találkozik Chesslay Györggyel, akivel több képet festenek együtt. Ezek a hatások és az ősi figurális motívumok újjáélesztésével fellelt transzcendenciaélmény együttesen alakítják az absztrakcióban fogant, de minden elvontság ellenére a figurát töredékeiben megőrző expresszív lendületű és szürreális hangulatú festészetét, melyben kiemelt szerep jut a természet egyes elemeinek, a tengernek, szélnek, esőnek, kőnek. 1987-től nagy méretű, a természetet ezoterikus terek egymásra rétegződéseként interpretáló olaj- és vegyes technikájú képek mellett (alkalmazza a Van Eyck-i olajtemperát is) monumentális gobelineket tervez (Belgrádi Gobelinek, 1987-88), amelyek szövésénél festői hatásokat ér el a klasszikus gobelintechnikát megújító eszközökkel (a durvább felvetésű kárpit félsorokkal, beugrásokkal való "finomítása"), 1991, olaj, vászon), 1997-től nagyméretű vásznait festett üveg installációval kombinálja (Természetes transzformáció, 1988). Miközben továbbra is készít rajzokat vagy egészen kisméretű olajképeket, új, de eléggé kézenfekvő elemként kerül a transzparencia és a mélységi rétegződések kérdéseit mindig is kutató művész eszköztárába az üveginstalláció és üvegfestészet.
Egyéni kiállítások
1988 • Rajzok, Gépipari és Automatizálási Főiskola Galéria, Kecskemét
1989 • Nézőpont fölött, Stúdió Galéria, Budapest (kat., bev. [[SMALL]]MUCSI[[/SMALL]] A.)
1991 • Fortuna 11 Galéria, Budapest • G. Nora, Jerusalem
1995 • Rengő föld, Duna Galéria, Budapest
1998 • Természetes transzformáció, Városi Művelődési Központ, Paks • Szabad levegő, LKH, Feldkirch (A)
1999 • Természetes transzformáció Fészek Galéria, Budapest (kat.)
Válogatott csoportos kiállítások
1986 • General Art
1987 • Tavaszi Tárlat, Salgótarján
1988 • Gravitáció, Vajda L. Stúdió, Szentendre
1988-96 • Stúdió éves kiállítások • Diaszpóra és művészet, Magyar Zsidó Múzeum, Budapest
Művek közgyűjteményekben
Magyar Zsidó Múzeum, Budapest • Paksi Képtár.
Köztéri művei
BKD Bank
Katonai Főiskola, Szentendre
Magyar Köztársaság nagykövetsége, Belgrád
New York-i Magyar Főkonzulátus
OTP Bank, Budapest
Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Budapest

Mi leszel, ha nagy leszel?

Székhelyünk a Krisztina körúton

A Covid-19 vírusválság miatt székhelyünk online oktatással, zártan működik. Elérhetőségeink változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. A tilalom feloldását követően szeretettel várjuk oktatási központunkban, a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, felnőttképzéseink és egyetemi képzéseink elméleti órái, valamint előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati órái folynak.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2021. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.