Képzésvezető

Színész I. (színházi- és filmszínész)

A Színész I. a színházi- és filmszínész mesterszintje, a színészi alakító készség, pszichikai, intellektuális és fizikai felkészültség, valamint előadói eszközrendszer...

Részletesebben

tanár, képzésvezető 2011/2012., 2012/2013.

Márton András DLA

Színészmesterség gyakorlat

SZAKMAI TAPASZTALAT

Színpadi színész:
1967-1991-ig tagja a budapesti Vígszínháznak, József Attila Színháznak, Madách Színháznak, Nemzeti Színháznak, Katona József Színháznak, Radnóti Színháznak, 1997-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződik. Több mint száz fő és karakterszerepet eljátszott, klasszikus és mai, magyar és külföldi darabokban. (Shakespeare: Ahogy tetszik; Orlandó, Sok hűhó semmiért; Benedek, Vízkereszt; Feste, Keszeg András. Moliere: Az úrhatnám polgár; Kovielle, Nevetséges kényeskedők; Mascarille. Goldoni: Két úr szolgája; Truffaldino, Kávéház; Eugenio. Baumarchais: Figaró házassága; Figaró. H. Pinter: Hazatérés; Lenny, Wesker: Konyha; Paul. Grifiths: Komédiások; Conors. Molnár Ferenc: Harmónia; Vili, Beckett: Godot-ra várva; Vladimir. Kornis Mihály: Halleluja; Lebovics. Spíró György: Kvartett; Vendég. Mamet: Floridai öröklakás; Roma. Wilson: Mint két tojás; Mat. Miller: Az ügynök halála; Willy. Molnár: Játék a kastélyban, Turai, Hamvai: Castel Felice, Vándor, Stb.)

Televízió- és filmszínész:
1967- máig sok kisebb-nagyobb szerepet eljátszott magyar és nemzetközi produkciókban: Szász Péter: Fiuk a térről; Gigi. Brian Gibson: Murderers Among Us; Brian Gibson: The Josephin Baker Story; Doctor. Jack Starret: Gravy Train; Consul. Szabó István: Találkozás Vénusszal; Első hegedűs. Potocsnyi: Talk to Me; Andrew. Ed Sherin: Lena; Doctor, John Irvin: A Hold és a csillagok, Kunc, Csányi: Utazás a Holdba; Arden. Harvey: Nebántsvirág; Floridor. G.B. Shaw: Az ördög ügyvédje; Richard. Heltay: Tündérlaki lányok; Petrenczey. Druzich: Dundo Maroje; Máró. Szerb A.: Ex; Titkár. Egy évig vezeti az RTL Clubb Csíííz című műsorát. A Kisváros, a Família Kft. több epizódjában játszott, stb.
Megszámlálhatatlan film, mesejáték, dokumentumfilm magyar hangja.

Rendező:
1983-1991-ig a Radnóti Színház, majd 1997-ben a Pécsi Nemzeti Színház rendezője. Számos színházi és néhány televíziós játékot rendezett itthon és külföldön (USA. Finnország). (Ahlfors: Színházkomédia, Moliere: Versailles-i rögtönzés, Sganarelle, A képzelt beteg, Verne-Ahlfors: Nyolcvan nap alatt a Föld körül, (A szezon legjobb előadása díjat kapta a Színházi szövetségtől) Gosztonyi: Andrássy út 60, Gosztonyi-Mann: Kék angyal, Milne: Micimackó, Heltay: A néma Levente, Molnár: Játék a kastélyban, Pinter: Születésnap, McCoy: A lovakat lelövik, ugye? Simon Gray: Butley (A legjobb férfi alakítást a produkcióban játszó Gálfi László kapta) Cohen: A fejedelem, Neil Simon: A yonkersi árvák, Herczegh: Herczeg: Kék róka, Knoblauch: A faun, Ahlfors: Az utolsó szivar, Hamu és pálinka, stb.

Színészpedagógus:
1979- máig különböző hazai és külföldi egyetemeken, drámastúdiókban színészmesterséget tanít. Mesterkurzus a Fiatal Színházművészetért alapítvány békéscsabai színészképző iskolájában, 2007-2008, Pécsi Nemzeti Színház: Mesterkurzus, 1996. Euro-American Acting Studio (Los Angeles) 1995-96. James Madison University (Virginia) 1993-94, Színház- és Filmművészeti Főiskola (Bp.) 1988-1991, Bemutatószínház (Dunaújváros) 1985-86, Pinceszínház (Bp.) 1982-1985, Színitanoda (Bp.) 1979-1981, University of California, Irvine, (Irvine) 1979.

Színigazgató és alapító:
1990-ben megalapítja a budapesti Merlin Színházat, amelyet egy évig vezet.

Vezetőképző tréner:
1997-máig kommunikációs, etikett-protokoll, konfliktuskezelési tréningeket tart különböző vállalatok felső- és középvezetőinek, a Face to Face, az Európa Intézet és a Generatív vezetőképző vállalatok alkalmazásában (IBM, TAURUSZ, OTP, CIB, DEMASZ, DÉLHÚS, L'ORÉAL, Pannon GSM, Autópálya felügyelet, stb., stb.)

Diplomata:
1991-től a Külügyminisztériumban a Konzuli Főosztályon dolgozik, felállítja, és 1992-ben megnyitja a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátust, amelyet 1995-ig főkonzuli beosztásban vezet. A misszió kereskedelmi, kulturális és konzuli részlegből állt, 10 alkalmazottal működött és az USA 19 nyugati állama tartozott hatáskörébe.

2001-ben megalapítja a New York-i Magyar Kulturális Központot, amelyet 2005.-ig konzuli rangban, igazgatóként vezet. A Központ évente mintegy 200 rendezvényt szervez Amerika-szerte.

Politika:
Pécs belvárosi választókerületének egyéni, Fideszes önkormányzati képviselője 1998-2001-ig, a Gazdasági és vállalkozói Bizottság tagja. A párt válaszmányi tagja három éven keresztül.

Publikációk:
Angolból fordította Bengt Ahlfors: Színházkomédia című darabját (Európa Kiadó), Társfordítója Robert Cohen (USA): A játék hatalma, (Alfa Stúdió) és fordítója a Színészmesterség alapjai című könyvének (Jelenkor Kiadó). Doktori disszertációja: „Igazán, vagy igazul? Determinizmus és kibernetika Lee Strasberg és Robert Cohen színészpedagógiai rendszereiben" címmel 
Márton András megtalálható a pécsi, a magyar és a nemzetközi „Ki Kicsoda" kiadványaiban.
Alábbi fordításait játsszák, vagy tervezik ebben a szezonban: Pam Gem: Marlena (Soproni Petőfi Színház), Bengt Ahlfors: Színházkomédia (Budapesti Kamaraszínház), Hamu és Pálinka (Budapesti Kamaraszínház), Bengt Ahlfors: Az utolsó szivar (Pinceszínház), William Blinn: Hajnali mellúszás (Gózon Gyula Kamaraszínház), Richard Strand: Zukasky halála (Száguldó Orfeum, Szentendre)

Egyéb:
Nős, két gyermeke van, beszél felsőfokon angolul, alapfokon németül. Teniszezik, síel.

TEMPLOMI KONCERTSOROZAT

Cser Krisztián operaénekes, SZFI mestertanár és növendékeinek koncertsorozata: Liptai Nóra, Huszár Imre, Fedinecz Pál, Pálinkás Máté, közreműködik: Pechtol Csilla magánénekes, orgonán közreműködik: Czövek István (SZFI SZGT igazgató). Időpontok: - október 13. szerda, 18:00 - Budapest, Kelenföldi Evangélikus Templom, - október 16. szombat, 15:30 - Tokaj, Római Katolikus Templom, - október 17. vasárnap, 19:00 - Nyergesújfalu, Szent Mihály Plébánia Templom.

Bővebben

Székhelyünk a Krisztina körúton

Elérhetőségeink változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. Szeretettel várjuk oktatási központunkban, a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, technikumi- és felnőttképzéseink, valamint egyetemi képzéseink elméleti órái folynak.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2021. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.